Jak si připravit sushi? Zde naleznete ukázku od profesionála.

Ukázka přípravy Sushi od neprofesionála zde.

 

SUROVINY PRO PŘÍPRAVU SUSHI

Rýže Nishiki (jap. název : kome) - dovoz USA, Kalifornie.

 

Rýže Nishiki (jap. název : kome) - dovoz USA, Kalifornie.

 

Okurka, mrkev, které nakrájíme na plátky, pažitka, bílá ředkev (vodnice), slaný sýr , tofu sýr.

 

Okurka, mrkev, které nakrájíme na plátky, pažitka, bílá ředkev (vodnice), slaný sýr , tofu sýr.

 

 Salát (lolo green) houby (shiitake - houževnatec jedlý), křen  zelený - wasabi), sezamová zrníčka - černý a bílý, ve sklenici - rozvar na ochucení rýže - rýžové víno, rýžový ocet, cukr, sůl.

 

Salát (lolo green) houby (shiitake - houževnatec jedlý), křen  zelený - wasabi), sezamová zrníčka - černý a bílý, ve sklenici - rozvar na ochucení rýže - rýžové víno, rýžový ocet, cukr, sůl.

 

Syrové rybí maso z lososa a tuňáka.

 

Syrové rybí maso z lososa a tuňáka.

 

Opracované a nakrájené ryby a mořské plody topping, krabí tyčinky.

 

Opracované a nakrájené ryby a mořské plody topping, krabí tyčinky.

 

 Rýžový ocet, sladké rýžové víno.

 

Rýžový ocet, sladké rýžové víno.

 

 Dlouhý úzký nůž , ostrý !!! - na krájení hotového Sushi a ryb. Kulatý japonský nůž - k přípravě veškerých surovin, které se musí upravovat, škrabka na zeleninu.

 

Dlouhý úzký nůž , ostrý !!! - na krájení hotového Sushi a ryb.
Kulatý japonský nůž - k přípravě veškerých surovin, které se musí upravovat, škrabka na zeleninu.

 

 Podložka z bambusu na rolování mořské řasy.

 

Podložka z bambusu na rolování mořské řasy.

PŘÍPRAVA SUSHI

Rýži vaříme v poměru 1:1 s vodou ve speciálním hrnci na rýži - doporučujeme koupit u fa. NOWACO, aby byl výsledek na 100%.

 

Rýži vaříme v poměru 1:1 s vodou ve speciálním hrnci na rýži - doporučujeme koupit u fa. NOWACO, aby byl výsledek na 100%.

 

 Vyklopená rýže musí držet tvar, nesmí být připálená. Rýži doporučujeme míchat a nechat vychladnout v dřevěné nádobě (míse), abychom zajistili její postupné vychládán.

 

Vyklopená rýže musí držet tvar, nesmí být připálená. Rýži doporučujeme míchat a nechat vychladnout v dřevěné nádobě (míse), abychom zajistili její postupné vychládán.

 

 Rýži ochlazujeme japonským nebo čínským vějířkem a  nenecháváme ji nikdy vychladnout bez tohoto způsobu ochlazování, protože by její povrch rychle tuhnul a vytvářel by škrobový film.

 

Rýži ochlazujeme japonským nebo čínským vějířkem a  nenecháváme ji nikdy vychladnout bez tohoto způsobu ochlazování, protože by její povrch rychle tuhnul a vytvářel by škrobový film.

 

 Na umělohmotnou desku rozvineme rýžovou podložku, na kterou položíme plát mořské řasy, který položíme lesklým povrchem na podložku vzhůru. Kdyby  strana řasy byla položena obráceně došlo by v průběhu přípravy k špatnému slepování řasy při výrobě rolky.

 

Na umělohmotnou desku rozvineme rýžovou podložku, na kterou položíme plát mořské řasy, který položíme lesklým povrchem na podložku vzhůru. Kdyby  strana řasy byla položena obráceně došlo by v průběhu přípravy k špatnému slepování řasy při výrobě rolky.

 

 Na mořskou řasu naneseme slabší vrstvu rýže, pokud bychom utvořili silnější nános, docílili bychom špatného tvaru nebo by mohlo dojít k prasknutí mořské řasy.

 

Na mořskou řasu naneseme slabší vrstvu rýže, pokud bychom utvořili silnější nános, docílili bychom špatného tvaru nebo by mohlo dojít k prasknutí mořské řasy.

 

Varianta přípravy č. 1 - Na vrstvu rýže naskládáme plátky zeleniny, lososa, kterého potřeme křenem wasabi, proužky mrkve a plátek okurky.

 

 Na vrstvu rýže naskládáme plátky zeleniny, lososa, kterého potřeme křenem wasabi, proužky mrkve a plátek okurky.   Takto připravený výrobek svineme do ruličky.

 

Takto připravený výrobek svineme do ruličky.

 

 Takto připravený výrobek svineme do ruličky.

 

Varianta přípravy č. 2 -  Postup obdobný jako u varianty č.1, místo ryb vložíme mořské plody, loupané vařené mušle, cuketu, použijeme křen wasabi.

 

 Postup obdobný jako u varianty č.1, místo ryb vložíme mořské plody, loupané vařené mušle, cuketu, použijeme křen wasabi.   Postup obdobný jako u varianty č.1, místo ryb vložíme mořské plody, loupané vařené mušle, cuketu, použijeme křen wasabi.

 

Varianta přípravy č. 3 - Postup obdobný jako u varianty č. 1, náplň tvoří krabí tyčinky na které vložíme kostičky slaného nakládaného sýru a list salátu, použijeme křen wasabi.

 

 Na bambusovou podložku položíme potravinářskou fólii, kterou posypeme seznamem (možnost použití bílého nebo černého) a svineme do roličky.   Na bambusovou podložku položíme potravinářskou fólii, kterou posypeme seznamem (možnost použití bílého nebo černého) a svineme do roličky.

 

Varianta přípravy č. 4 - Na bambusovou podložku položíme potravinářskou fólii, kterou posypeme seznamem (možnost použití bílého nebo černého) a svineme do roličky.

 

 Na bambusovou podložku položíme potravinářskou fólii, kterou posypeme seznamem (možnost použití bílého nebo černého) a svineme do roličky.

 

Varianta přípravy č. 5 - Na bambusovou podložku položíme potravinářskou fólii, posypeme seznamem (bílý nebo černý), naneseme vrstvu rýže, položíme mořskou řasu na kterou vkládáme plátky mrkve a ryb, přidáme salát lolo green a zabalíme.

 

 Kornoutek z mořské řasy - vytvoříme kornoutek  do kterého vložíme hrudku rýže, krevetu a přidáme připravenou zeleninu (mrkev, okurka, křen wasabi).   Kornoutek z mořské řasy - vytvoříme kornoutek  do kterého vložíme hrudku rýže, krevetu a přidáme připravenou zeleninu (mrkev, okurka, křen wasabi).

 

Varianta přípravy č. 6 - Kornoutek z mořské řasy - vytvoříme kornoutek  do kterého vložíme hrudku rýže, krevetu a přidáme připravenou zeleninu (mrkev, okurka, křen wasabi).

 

 Z rýže vytvoříme hrudky o rozměrech cca 4-5 cm, potřeme křenem wasabi, navrch vložíme krevety, plátky lososa a tuňáka.

 

Varianta přípravy č. 7 - Z rýže vytvoříme hrudky o rozměrech cca 4-5 cm, potřeme křenem wasabi, navrch vložíme krevety, plátky lososa a tuňáka.

 

 Zhotovené jednotlivé varianty Sushi ukládáme ihned po dokončení do chladu (teplota 2-5 st. C).

 

 

Zhotovené jednotlivé varianty Sushi ukládáme ihned po dokončení do chladu (teplota 2-5 st. C).

 

Sushi nakrájíme na plátky a v jednotlivých variantách podáváme.

 

Určitě si po tomto online sushi kurzu troufnete i vy na přípravu sushi! Zkuste proto jeden z našich sushi receptů!

 

Seminář o přípravě pokrmu Sushi vedl

25


Marek Svoboda

Food Service Manager, Nowaco Czech Republic

 

a dobrou chuť Vám přeje e-Sushi.cz

Vyhledávání

Přepnout na mobilní verzi

V případě, že máte dotaz, požadavek či zajímavý nápad, nebo nám jen chcete zaslat zajímavý podnět či recept, tak nás neváhejte kontaktovat na emailu: kvasnicka.david@gmail.com.